Dieta w niedoczynności tarczycy. Czy unikanie to wykluczenie?
Dieta
w niedoczynności tarczycy. Czy unikanie to wykluczenie?
Chcąc wprowadzić odpowiednią dietę w niedoczynności tarczycy, należy na samym początku wyjaśnić co kryje się pod słowem „niedoczynność”.
Czym zatem jest niedoczynność tarczycy?
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów w stosunku do zapotrzebowania. Hormony przez nią produkowane to: trijodotyronina (T3) oraz tyroksyna (T4). Związki te regulują metabolizm organizmu, zatem niedoczynność może prowadzić do przyrostu masy ciała, zmęczenia, osłabienia i innych objawów. Pierwiastkiem wchodzącym w skład budulcowy obu hormonów produkowanych przez tarczyce jest jod. Dieta w takim wypadku powinna zostać wzbogacona o produkty z wysoką zawartością jodu.
Co w takim razie powinno znaleźć się na talerzu?
Przede wszystkim do codziennej diety należałoby wprowadzić ryby koniecznie morskie. Nie należy zapominać o jajkach i produktach mlecznych. Istotne również jest wprowadzenie systematycznych i regularnych odstępów między posiłkami, co w znaczny sposób poprawi metabolizm organizmu. Posiłki należy spożywać z 3-4 godzinnymi odstępami. Bardzo istotną kwestią jest również codzienny bilans płynów – spożycie 2 litrów wody sprzyja lepszej pracy metabolizmu, który w niedoczynności
tarczycy zostaje zaburzony.
Wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych może w znaczny sposób zredukować objawy niedoczynności tarczycy oraz stanowić istotny element kompleksowego leczenia. Niestety częściej poruszany jest temat wykluczania produktów z diety, a równie istotne jest wskazanie tych produktów po które warto sięgać.
Wobec tego, co należy omijać szerokim łukiem?
Podejście skupiające się na ograniczaniu, a niekiedy całkowitej rezygnacji często skutkuje zaprzestaniem stosowania diety i braku zmian żywieniowych. Wprowadzone limity oraz zakazy w znaczny sposób redukują komfort życia codziennego, przez co pacjenci rezygnują z istotnej części leczenia.
Unikać należy słodyczy, słodkich napojów i cukru. Tłustych mięs oraz żywności typu fast food. O wykluczeniu nie warto wspominać, gdyż w leczeniu należy myśleć realistycznie, a nie idealistycznie. Prawdą jest, że pacjenci częściej wprowadzają diety mniej rygorystyczne i stosują się do nich, niż te polegające na wykluczeniu.
Czy trzeba zostać wegetarianinem dla dobra diety?
Nie. Unikać należy mięs tłustych, natomiast chude mięso wołowe, drób czy królik sprawdzą się idealnie.
Co z produktami zawierającymi gluten?
Gluten nie jest przeciwskazany w diecie w niedoczynności tarczycy. Jedynie wynik laboratoryjny potwierdzający nietolerancje glutenu jest przeciwskazaniem do jego spożywania. Jednakże należy pamiętać, że produkty zawierające gluten są produktami najczęściej bogatymi w błonnik, który stanowi bardzo ważny element odpowiednio zróżnicowanej diety. Zatem rezygnacja z tego typu produktów byłaby niekorzystna dla naszego zdrowia i odpowiedniej pracy układu pokarmowego.
W Internecie jest napisane, że kapusta, kalafior, jarmuż, kalarepa, brokuł, brukiew i rzepa są niewskazane. To prawda?
Wyżej wspomniane warzywa kapustne zawierają tioglikozydy, które w literaturze widnieją jako związki zaburzające wchłanianie jodu i odpowiednią dystrybucję leków. Jednakże badania wykazują, że typowe ich spożycie nie stanowi zagrożenia, a może okazać się dodatkowym źródłem witamin i minerałów.
Czy warto zacząć coś suplementować?
Zalecana jest suplementacja witaminy D3, natomiast szeroko poruszane na stronach internetowych suplementy na niedoczynność tarczycy oparte na produktach roślinnych, które nie mają udowodnionego działania leczniczego jest wątpliwe. Korzystniej jest dobrać suplementacje, na swoiste objawy, które występują. Jest to znacznie korzystniejsze, niż przyjmowanie odgórnie skomponowanych suplementów niedobranych do indywidulanych potrzeb.
Ważne jest również, aby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety w przypadku niedoczynności tarczycy.
Ważne jest również, aby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety w przypadku niedoczynności tarczycy. Każdy organizm jest inny, dlatego ważne jest dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb i objawów.